Due ricette come pesce d'aprile
Crapiètt' ccu patàn' all' fùrn
Ci vuòn:
- 'nu crapiètt' nustràn' 'i 'na trjina 'i chil nètt,
- cipùdda, rosmarin,
- rùa cucchiaràt' 'i gràss 'i puorch',
- rùa chil' 'i patàn' munnàte,
- uògliu e sal' q.b.
Piglia 'u crapiètt' pulizzàt', ascjiugàl', càccia 'a càpa e tutt' 'i còs' rinta (stintin', ficatu, rìni e purmùni), fall' 'a pièzz giùst' e mintil' 'nta 'nu bèll' tjian' grànn' ccù assajia cipùdda fàtta a fedd', assajia rosmarin', rùa cucchiaràt' 'i gràss' 'i puòrch' e 'nu poch' 'i sal'. Mintic' 'nu poch' r'àcquae 'mpilal' 'ntù fùrn' e fàll' còc'.
Arricuòrdat' ch' mintic' còc' sicci vò 'n poch' r'àcqua mintacèlla.
'Ntramènt' piglia n'àta tièdda, mintic' i patàn' munnàt' e fàtt'a spicch' gruòss, 'u rosmarin', 'nu poch' 'i gràss', abbùcall' 'nt' 'u crapiètt', fàcc' piglià sapùr' riminiànn' tutt' e facjiènnul' stà 'nat' poch' 'ntu fùrn' fin' a quànn' 'u crapiètt' e li patàn' nun si bell' arrussicàt' e c'è rimàst' sul' l'uògliu.
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La fricassà mista
As pijo ‘d fӫttin-e
‘d cheussa, ‘d fidich, ӫd cotlette d’agnel, ӫd cunji, ӫd servela e gamba tajà a
fӫttin-e. Pronté ‘d sӫmmolin butand al feu: mes liter ӫd làit, quat cuciar ӫd
sùcher, ‘n pession ӫd sal e as gionta la sӫmmola an toirand da bin.
Quan ch’a
sarà tut bin ӫspess gionteje ancora na pleuja ‘d limon gratà.
Gavè dal feu
e gionteje, an toirand, un ross d’euv.
Versé sta
polentin-a ant 'n piat, lassé sfreidé e tajela a quàder o a romb.
Passé costi
tòch ant l’euv ӫsbatù e ant ӫl pangratà e peui buteje a fricassé (ansema a la
carn che i l’avreve tajà e già butà ant la pèila), andrinta a motoben d’euli.
As peul ӫdcò
gionteje ‘d sautissӫtta tajà a tòch e cheuita da na part, d’articiòch, ӫd cossòt tajà a
fӫttin-e (e passà ant l’euv ӫsbatù e pan gratà) e fricassà.
As serv
motoben càud con contorn ӫd caròte e spinass.
Mi sono perso a metà del procedimento del primo, nonostante l'assonanza tra dialetti ;P
RispondiEliminaps ciao e auguri postumi! ;)
E' arabo. Le tue saranno anche ricette fantastiche ma mi sento come i bambini piccoli con un giornalino di fumetti in mano: guardo le figure.
RispondiEliminaCiao.
salute!
RispondiEliminaciao Gattonero, grazie delle ricette, sono andata un po' ad occhio e fantasia per decifrarle, bello scherzetto, ciao a presto rosa buon pomeriggio
RispondiEliminabuona serata
RispondiEliminaLu
Ho navigato a vista, per cui qualcosa ho capito. Non sapendo mai dov'é il politicamente corretto, mi butto in ogni caso sul secondo piatto... :))))
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